Andelsbolig advokat, blåt ikon Andelsbolig advokat: Undgå disse faldgruber ved andelsboligkøb

Priserne på andelslejligheder er gennem de senere år steget, og det er derfor ikke altid lige nemt at vurdere, om det bedst kan betale sig at købe en andelsbolig eller en ejerbolig. Der er dog stadig mange gode muligheder for at gøre et godt køb af andelslejlighed eller andelsbolig, hvis man ser sig ordenligt for, og ved hvad man skal gå efter. Der er nemlig en del faldgruber, som man skal passe, hvis man er på udkig efter at købe en andelsbolig. Nedenfor giver vores andelsboligadvokater et bud på, hvilke fordele og ulemper, der kan være ved køb af andelsbolig.

Fordele ved køb af andelsbolig

Den største fordel ved køb af en andelsbolig er som regel prisen. Der er fastsat en maksimal pris for en andelslejlighed, som gør at du ofte kan erhverve en andelslejlighed billigere end en ejerbolig, især i de større byer som København, hvor der findes flere ældre veletablerede andelsboligforeninger.

Selve omkostningerne til køb og salg af andele er også væsentligt lavere end ved køb af ejerboliger, hvor der skal foregå tinglysning og andre fordyrende omkostninger.

De fleste andelsboligforeninger prøver tilmed at holde driftsomkostningerne nede, så huslejen, som i andelsboligforeninger hedder “boligafgift”, kan have et meget fornuftigt niveau.

Køber du en billig andelsbolig i et attraktivt område i en af de større byer, har du også fordelen af, at det er væsentligt hurtigere at sælge andelsboliger end ejerboliger.

Nogle ældre andelsboligforeninger er bygget på nogle principper om fællesskab og fælles værdier, og at man kommer hinanden ved. Dette kan være tiltalende for mange mennesker, der er på udkig efter en ny bolig. Få rådgivning fra en andelsboligadvokat, der kan hjælpe med at sikre, at du køber det rigtige.

Ulemper og faldgruber ved køb af andelsbolig

Den største ulempe ved en andelslejlighed er, at du ikke rigtig ejer din bolig. Det betyder, at du går glip af de finansieringsmuligheder, der findes for ejerboliger. Du kan ikke tage et lavt forrentet realkreditlån, men må i stedet finansiere dit køb med de dyrere og variable renter fra et banklån, hvis du ikke lige står i den privilegerede situation, at have hele summen til køb af andelsboligen på din konto.

Hvis priserne på boliger stiger, kan du ikke udnytte det fuldt ud, fordi du ikke selv kan fastsætte din salgspris, men må følge de regler som lovgivning og din andelsboligforening fastsætter.

Du kan heller ikke bruge modernisering af lejligheden som opsparing, fordi der er fastsat regler for afskrivning af moderniseringer i andelsboliger, som betyder af dine moderniseringer bliver nedskrevet i værdi hvert år.

De største faldgruber findes i andelsboligforeningens økonomi. Hvis der er risikable lån, kan du risikere, at boligudgifterne pludselig stiger og i værste fald kan du risikere at skulle have penge op af lommen for at dække underskud i andelsboligforeningen. Det er meget vigtigt, at du får en ekspert til at gennemse foreningens vedtægter og økonomi, før du begiver dig ud i at erhverve en andelsbolig, fordi man i nogle foreninger hæfter solidarisk med hele sin formue. Det kan i værste fald betyde, at du mister alt hvad du ejer.

Andelsboliger kan desuden næsten aldrig anvendes til forældrekøb, fordi de fleste andelsboligforeninger ikke tillader udlejning af andelslejlighederne. Andelsboligernes fælles organisation anbefaler ligefrem deres medlemmer, at de ikke tillader udlejning af andelene.

Sådan forbereder du køb af andelsbolig

Finansieringen skal helst være på plads, får du kaster aktivt kigger på udbuddet af andelsboliger. Hvis du ikke selv står med pengene i hånden, er du nødt til at finde en bank, som vil låne dig til køb af andelsboligen. Du kan som regel kun låne op til ca. 80% af andelens værdi eksklusiv moderniseringer.

Renter på banklån kan variere temmelig meget. Du gør derfor klogt i at undersøge markedet for andelsboliglån, før du kontakter et eller flere pengeinstitutter. Der kan være flere tusinde kroner at spare om året.

Der er en del dokumenter du skal anskaffe og analysere, før du går i forhandling om en konkret andelsbolig:

  • Salgsopstilling med angivelse af andelens værdi og de enkelte forbedringers værdi samt evt. mangler
  • Seneste årsregnskab for andelsboligforeningen
  • Seneste budget for andelsboligforeningen
  • Vedtægter for andelsboligforening
  • Oversigt over foreningens gæld og gældens sammensætning
  • Husorden
  • Foreningens forsikringer
  • Oversigt over planlagte forbedringer og vedligeholdelse af ejendommen

Rådgivning fra andelsboligadvokat giver en sikker handel

Du skal huske, at sælger eller en ejendomsmægler ikke kan rådgive dig om dine juridiske rettigheder ved køb af andelsbolig. Alt for mange vælger at spare de 10.000 kr., det normalt koster for en advokatbistand ved køb andelsbolig. Det kan blive dyrt i den sidste ende, fordi der er en del faldgruber ved køb af andelsboliger, som man sikre sig imod, hvis man vil blive glad for sit køb.

Advokathuset Bredgades erfarne boligadvokater tilbyder en rådgivningspakke, som sikrer dig mod ubehagelige overraskelser, som kan spare dig for mange penge i det lange løb.

Andelsboligpakken indeholder

  • Rådgivning om finansiering, evt. forhandling med bank
  • Gennemgang af overdragelsesaftale og salgsopstilling
  • Gennemgang af dokumenter for andelsboligforeningen
  • Undersøgelse af andelsboligforeningens gæld
  • Gennemgang af foreningens økonomi og risikovurdering
  • Rådgivning om prissætning og evt. forhandling af pris med sælger

Hvis du er interesseret i en pris og mere information om rådgivning om køb af andelsbolig, kan du skrive i formularen her på siden eller ringe eller skrive direkte til vores boligadvokater, Claus Christian Hansen og Martine Lykke Tox, der er advokat med speciale i andelsboliger.